Wprowadzenie do tematu błonnika pokarmowego
W rozważaniach na temat zdrowego żywienia często pojawia się termin „błonnik pokarmowy”. Dla wielu osób bdaje się on nieco tajemniczy. Jakie ma znaczenie dla naszego organizmu i dlaczego jest tak istotny w codziennej diecie? Spróbujmy to wyjaśnić.
Z błonnikiem pokarmowym mamy do czynienia praktycznie na co dzień. Znajduje się on w owocach, warzywach, ziarnach i nasionach. Jest składnikiem diety, którego nie możemy zignorować, jeżeli zależy nam na zdrowiu.
Co to jest błonnik pokarmowy?
Błonnik pokarmowy to grupa związków pochodzenia roślinnego, które są odporne na działanie enzymów trawiennych. To oznacza, że nie są one trawione i wchłaniane przez nasz organizm. Pomimo tego, błonnik pełni kluczowe role dla naszego zdrowia.
Znajdując się w jelicie grubym, błonnik oddziałuje z florą bakteryjną. Tworzy z nią związki o właściwościach prozdrowotnych, które korzystnie wpływają na nasz organizm. To wszystko sprawia, że dostarczanie go w codziennej diecie staje się niezbędne.
Zalety spożywania błonnika pokarmowego
Poza wspomnianymi powyżej korzyściami, regularne spożywanie błonnika pokarmowego przynosi znacznie więcej zalet. Po pierwsze, poprawia przemianę materii i pomaga w kontrolowaniu wagi ciała, a także dba o zdrowie układu pokarmowego.
Warto przy tym zaznaczyć, że błonnik przyczynia się do wzmocnienia systemu immunologicznego i zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu chorób, w tym chorób serca, cukrzycy typu 2 czy określonych typów nowotworów.
Jak zwiększyć spożycie błonnika pokarmowego?
Jeśli zdecydujęmy się na większe spożycie błonnika pokarmowego, powinniśmy zacząć od zbilansowania naszej diety. Warto wprowadzić więcej produktów pełnoziarnistych, warzyw i owoców. Ważne jest też regularne picie wody.
Jeśli jednak mamy problem z wprowadzeniem odpowiedniej ilości błonnika pokarmowego do naszej diety, można rozważyć suplementację. Na https://fibercare.eu/ znajdziemy szeroką ofertę produktów z błonnikiem, które pomogą nam zadbać o zdrowie.